Plantaža smilja

O nama

Trgovačko društvo Natura Consulting d.o.o iz Punta registrirano je za uzgoj, preradu te distribuciju ljekovitog i aromatskog bilja.

Gdje se nalazimo

U općini Omišalj na otoku Krku (pokraj aerodroma) na poljoprivrednom zemljištu od 80,000 m2 potpuno ekološki uzgajamo 360,000 sadnica smilja (lat. Helichrysum italicum, eng. Immortelle). Kao ekološki uzgajivači posjedujemo certifikat ekološke proizvodnje. Uz samu plantažu imamo vlastitu destileriju u kojoj termički obrađujemo (vodenom parom) zelenu masu smilja gdje dobivamo eterično ulje smilja i hidrolat (mirisna vodica). Naši proizvodi (eterično ulje smilja i hidrolat) uvršteni su u popis otočnih proizvoda otoka Krka za koju posjedujemo markicu Hrvatski otočni proizvod.

Upotreba, branje i destilacija

Smilje se upotrebljava u parfumskoj, farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji. Smilje je poznato još od doba Grka a svoj procvat doživjelo je u novije doba kada se došlo do spoznaje da ulje smilja ima ant-age učinak (“ulje smilja briše bore s lica”). Smilje se bere dva puta godišnje, u srpnju i studenom, te se kao takvo mora u roku od 24 sata izdestilirati. Bere sa isključivo u najtoplije doba dana kada je stabljika i cvijet prepuna supstance (ulje) kojom se biljka štiti od topline i suše. Za 1 litru eteričnog ulja smilja potrebno je oko 600 kilograma zelene mase.

Plantaža smilja kao nova turistička ponuda

Posjetite našu plantažu smilja na 8 hektara, sa destilerijom i popratnim sadržajima i upoznajte se s načinom uzgoja smilja, njegove destilacije te upotrebe u parfumskoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Na kraju, uživajte u pogledu s vrha plantaže i razgledajte mjesto povijesne bitke iz 49. godine prije nove ere, a u kojoj se po prvi puta u svijetu spominje pojam bačva.

Povijesna znamenitost lokacije

Interesantna je podatak da se sa vrha plantaže prostire pogled na kanal između kopna i otoka Krka na kojemu se je odvijala povijesna bitka između Cezara i Pompeja. Pobijeđeni Cezarovi vojnici, izolirani na poluotoku Bejavec sagradili su splavi od bačava kako bi se domogli kopna. Smatra se da su im te bačve radili naklonjeni mjesni Liburni. O tom događaju postoji prvi povijesni trag u svijetu gdje se spominje bačva kao sredstvo ambalaže i to u Lukanovom epu Farzalije 49. godine.

U ljetnim mjesecima vrata turistima su otvorena svakim danom od 10:00 do 19:00 sati a najavu je potrebno izvršiti na mob: 00385 91 510 15 90. Grupne posjete moguće je organizirati i u drugim terminima.

Cijena ulaznice je 30 kn a ulaz je slobodan za djecu mlađu od 8 godina.

Prezentacija je moguća na hrvatskom i engleskom jeziku.

Kontakt:

NATURA CONSULTING d.o.o.
Mob: 00385 91 510 15 90
E-mail: office@naturaconsulting.hr
www.naturaconsulting.hr