Otok Krk - otok plavih zastava

Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena. Jedna je od glavnih orijentira za sve brojnije turiste prilikom odabira destinacije. Nositi Plavu zastavu za plažu i marinu znači vrhunsku turističku promidžbu koja se temelji na visokoj kakvoći usluge, čistoći mora i obale te opremljenosti i uređenosti plaža.

Međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš - Foundation for Environmental Education – FEE , koju je utemeljilo Vijeće Europe 1981. godine.
U program je trenutno uključeno 30-ak europskih i 10-ak izvaneuropskih država. Do sada je podignuto preko 3 000 Plavih zastava, od toga preko 2 500 na plažama i preko 600 u marinama.
Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje plažama i marinama koje udovoljavaju brojnim mjerilima.
Od ukupno 37 Plavih zastava za plaže na području Kvarnera, čak njih 15 vijori se na otoku Krku.  

PLAŽE:

OMIŠALJ  Plaža "Pesja" 
NJIVICE Plaža "Jadran"
MALINSKA Plaža "Rupa"
KRK Plaža "Porporela"
Plaža "Camping Ježevac"
Plaža autokampa "Krk"
Plaža "Dražica"
Plaža "Dunat", Kornić
Plaža "Jert", Pinezići
PUNAT Plaža naturističkog kampa "Konobe"
Plaža "Punta Debij"
BAŠKA Plaža "Vela plaža"
ŠILO Plaža "Pećine", Šilo
SOLINE Plaža "Soline"
GLAVOTOK Plaža autokampa "Glavotok"

 

Od ukupno 3 Plave zastave koje su dodijeljene marinama na području Kvarnera, jednom se okitila Marina Punat. Naime, spomenuta marina je dobitnica Plave zastave i to uzastopce, od 1998.

Briga o očuvanju okoliša vodi se neprekidno i sustavno. Potvrda su brojne plave zastave koje se vijore u gradu Krku, Baški, Malinskoj, Njivicama, Omišlju, Puntu te Marini Punat, Glavotoku i Šilu. Otok Krk ima sveukupno 15 plavih zastava.

U Europi se već trinaest godina uspješno provodi program zaštite okoliša, mora i priobalja pod nazivom Plava zastava za plaže i marine.

Plava zastava simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš namijenjen odmoru, zabavi i rekreaciji, dobro razrađen sustav gospodarenja obalnim područjem i održivi razvoj u turizmu. Nositi Plavu zastavu, za plažu i marinu znači vrhunsku turističku promidžbu, koja se temelji na visokoj kakvoći usluge, čistoći mora i obale te opremljenosti i uređenosti plaže.

 
Više informacija: Udruga "Lijepa naša"