Informacije o novom režimu prelaska granice, testiranja za Uskrs i izdavanja turističkih viza

Novosti


Informacije o novom režimu prelaska granice, testiranja za Uskrs i izdavanja turističkih viza

01.04.2021

 

 1.  

   

  od 01.04 do 15.04.2021. godine na snazi je nova Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH: https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Odluka%20granica%20-%20nova.pdf

   

  UKRATKO O NOVOM REŽIMU:

  • Od 01.04.2021. Republika Hrvatska svim putnicima koji putuju u Republiku Hrvatsku iz jedne od država članica EU/EGP (bez obzira na državljanstvo) koje se ne nalaze na tzv. zelenoj listi, omogućuje ulazak u zemlju uz:

  1. negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na COVID-19 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz).

  Ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, putnik mora ponovo provesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa.

  1. potvrdu o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice.

  2. predočenje potvrde kojom se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom COVID-19 nakon što je prethodno imao/la pozitivan PCR ili brzi antigenski test, pri čemu je ta potvrda valjana najranije jedanaestog dana od dana prispijeća pozitivnog testa te najdulje do 180-og dana od dana prvog pozitivnog testa.

  3. ili obavljanje PCR testiranja ili brzog antigenskog testiranja na COVID-19 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

    

  • Državljanima trećih zemalja bit će omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku ukoliko također zadovolje jedan od gore navedena četiri uvjeta pri ulasku te dodatno predoče potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj.

    

  • Važno: prema novom režimu ulaska u Republiku Hrvatsku, djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika izuzimaju se od obveze predočenja negativnog rezultata testa i samoizolacije ako roditelji/skrbnici posjeduju  negativni PCR ili brzi antigenski test, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti COVID-19.

    

  • Popis država na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere: https://www.hzjz.hr/ravnateljstvo/popis-drzava-za-koje-se-pri-dolasku-u-republiku-hrvatsku-primjenjuju-posebne-epidemioloske-mjere-prilikom-prelaska-granice/

  Putnici iz zemalja koje su obuhvaćene popisom država Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se primjenjuju posebne epidemiološke mjere obvezni su:

  1. predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 48 sati i određuje im se nužna mjera obvezne samoizolacije u trajanju od 14 dana;

  2. vrijeme trajanja samoizolacije može se skratiti ako osoba, najranije sedmi dan samoizolacije, o svom trošku obavi PCR testiranje na COVID-19 u ustanovi ovlaštenoj za provedbu testiranja te ako je nalaz testa negativan.

    

  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i upute za zdravstveni nadzor putnika koje prelaze granične prijelaze Republike Hrvatske

  (u privitku dostavljamo upute na hrvatskom i engleskom jeziku, koje su objavljene i na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

  HR: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Postupanje-s-osobama-koje-prelaze-grani%C4%8Dne-prijelaze-Republike-Hrvatske-%E2%80%93-zdravstveni-nadzor-nad-putnicima-1.pdf

  ENG: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Procedures-pertinent-to-persons-who-are-crossing-border-crossing-points-of-the-Republic-of-Croatia-health-control-of-passengers.pdf)  

   

  PROVOĐENJE TESTIRANJA NA COVID-19 TIJEKOM USKRŠNJIH BLAGDANA:

  • prema informacijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ koje su objavljene na njihovim službenim stranicama https://www.zzjzpgz.hr,  testiranja na COVID-19 u njihovom sjedištu u Rijeci tijekom Uskršnjih blagdana provodit će se kako slijedi:

  Uzimanje uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 te izdavanje nalaza neće se provoditi na Uskrs 04.04.2021. godine.

  Na Uskrsni ponedjeljak 05.04.2021. godine Zavod će raditi prema sljedećem rasporedu:

  uzimanje uzoraka provodit će se od 8 do 12 sati, a šalter za izdavanje nalaza radit će od 8 do 15 sati.

   

  • Uzimanje uzoraka vrši se ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 8:00 do 9:00 sati, ispred Turističke ambulante Doma zdravlja u Krku na adresi Vinogradska 2b.

  • Testiranje se provodi na temelju liječničke uputnice ili na osobni zahtjev uz plaćanje.Pacijenti se prilikom testiranja identificiraju važećom zdravstvenom iskaznicom, a kod testiranja na vlastiti zahtjev uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice.

  • Cijena testiranja je 490,00 kn, a plaćanje se vrši u gotovini u kunama na licu mjesta. Prije testiranja potrebno je ispuniti formular i navesti kontakt mail na koji se naknadno šalje rezultat testiranja. Rezultati testiranja su gotovi u roku od 48 sati.

  • Za testiranje nije potrebna prethodna najava, osim u slučaju grupa od 10 i više osoba koje je potrebno prethodno najaviti putem maila epidemiologija.krk@zzjzpgz.hr   ili telefonom na +385 51 221 955.

   U KRKU NEMA TESTIRANJA ZA VRIJEME USKRSNIH BLAGDANA, UKLJUČUJUĆI USKRSNI PONEDJELJAK.

  • Uzimanje uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 je moguće provesti u sjedištu NZZJZ i Doma zdravlja PGŽ u Rijeci, Krešimirova 52a, na natkrivenom dijelu parkirališta i platoa ispred glavnog ulaza.

  • Sjedište NZZJZ PGŽ, Krešimirova 52a, Rijeka

  • tel: 051/554-803 mail: mis.kancelarija@zzjzpgz.hr

  • Radno vrijeme: Od ponedjeljka do subote, od 8,00 do 12,00 sati ispred glavnog ulaza u sjedište NZZJZ PGŽ


   IZDAVANJE TURISTIČKIH VIZA

   Na službenim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH objavljena je informacija vezana uz izdavanja turističkih viza:

   http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/vize/pregled-viznog-sustava0/

    

   Skrećemo pažnju da se obustava zaprimanja zahtjeva za kratkotrajnu vizu u hrvatskim veleposlanstvima/konzulatima NE odnosi na sljedeće kategorije osoba:

   12. osobe koje putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja.

    

   Također, prema objavljenoj informaciji, do daljnjega se sva komunikacija vezano uz pribavljanje potrebnih informacija u vezi s hrvatskim viznim sustavom obavlja putem maila na vize@mvep.hr.

   Do daljnjega je i dostava i pohrana jamstvenih pisama moguća isključivo poštom na adresu: Služba za vize, Petretićev trg 2, 10000 Zagreb.