Počeci turizma otoka Krka predstavljeni u Parlamentu Češke Republike u Pragu

Novosti


Počeci turizma otoka Krka predstavljeni u Parlamentu Češke Republike u Pragu

16.01.2019

Otok Krk  je danas zasigurno najjača otočna destinacija na Jadranu.
Svojom veličinom,  blizinom emitivnim tržištima, dobrim vezama  sa kopnom ,  uređenom infrastrukturom ,kvalitetnim smještajnim jedinicama, izuzetnom  gastro i outdoor ponudom kao i raznovrsnim programima privlači  veliki broj gostiju ,  a statistika o broju dolazaka i noćenja  je  iz godine u godinu impozantna i respektabilna.

Tradicija turizma na otoku Krku je također zamjetna. Otočna pojedina  mjesta obilježavaju 90.  (Općina Dobrinj)  110. (Općina Punat) , Općina Malinska- Dubašnica  110. , Općina Baška  115. godina organiziranog turizma što dovoljno  govori kako je otok Krk već stoljeće prije bio  poznato  turističko  odredište,  najvećim dijelom popunjeno  gostima tadašnje Austrougarske monarhije.

Tradicija  se nastavlja pa i danas  na otok Krk dolazi veliki broj Čeha, Slovaka, Poljaka, Slovenaca i  ostali iz drugih europskih zemalja
Tijekom proteklih godina organizirane su i vrijedne  izložbe na temu turizma početkom stoljeća na Jadranu, a  zahvaljujući brojnim sačuvanim materijalima, fotografijama, posterima i dokumentima  izložbe su omogućile izvrsnu promociju našeg Jadrana a osobito otoka Krka.

Jedna takva izložba na temu „Češki arhitekti i počeci turizma na hrvatskom  Jadranu"  postavljena je 07. siječnja 2019.  u Pragu u Parlamentu  Češke Republike , a svečano otvaranje je predviđeno za 21. siječnja 2019. godine.
Predmet izložbe su arhitektonski projekti  turističke arhitekture (hoteli, vile, kupališta i dr.) koje su projektirali češki arhitekti na hrvatskoj obali Jadrana . Izložbu čine panoi arhitektonskih projekata , fotografije turističke infrastrukture , a sve je dokumentirano  trojezičnim katalogom  (češki, engleski, hrvatski), te reprintom turističkih vodiča i gipsanih maketa s početka20. st.

Među prezentiranim projektima ističe se nekoliko zvučnih imena čeških arhitekata ondašnjeg vremena (Jan Kote︣ra, Adolf Loos, Carl Seidl ,  Emil Kra︣lic︣ek, Blecha Mate︣j  i dr.) a čija vrijedna  graditeljska djela čine danas  prepoznatljivu turističku  arhitekturu  u određenim destinacijama (Opatija, Kupari, Baška, Pula i dr.)

Izložba u Pragu u Parlamentu organizirana  je  u suradnji sa Institutom za turizam iz Zagreba,  Kabinetom arhitekture iz Ostrave (Češka)  i Državnim Arhivom iz Rijeke. Izložba je do sada prezentirana od 2014. do 2018. godine u Češkoj  u Ostravi (2016/2017, Opava (2017.), Zlín (2017.) i Pode︣brady (2018.) i u Hrvatskoj u Rijeci 2014. , Zagreb 2015. , Baški (otok Krk 2015.)  te Daruvaru (2015.)
Izložbu u Pragu  zajednički  su podržali TZ otoka Krka, Općina Baška i Turistička zajednica općine Baška.

 Izložba  je dobrim dijelom pokrivena i  fotografijama, dokumentima , nacrtima iz   Baške ,  razdoblja početka prošlog stoljeća   od 1904.- 1915. godine , zahvaljujući arhitektu Blecha Mate︣j  koji je  1911. godine napravio projekt kupališne zgrade  koji je i danas nakon 108 godina u funkciji kao jedinstveni  primjer kupališne zgrade na Kvarneru  koji je ostao do danas u nepromijenjenom obliku.
 Baška je tada  i započela svoj   upečatljivi turistički razvoj  koji se danas nezaustavljivo razvija . Uz Bašku koja  ove godine obilježava 115. godina organiziranog turizma, slijedi i Malinska koja obilježava  110. godina turističkog razvoja.

Izložba u Parlamentu Češke Republike u Pragu biti će otvorena do 25. siječnja 2019. godine   i za otok Krk predstavlja  izvrsnu promociju turizma ali i  nastavak kulturne, turističke ,  arhitektonske  i znanstvene suradnje  sa Češkom Republikom.