Morski specijaliteti

More je oduvijek bilo izvor hrane. Čista morska voda, kamenita obala i morsko dno, temperatura i brojni slatkovodni izvori omogućuju izvrsno stanište za raznovrstan podmorski život. O povezanosti Krčana s morem i ribolovom i zapis Statuta grada Krka iz 1512. godine:

"Ribari su u prvo vrijeme bili sveti i blaženi ljudi poput apostola našeg Spasitelja...Ali budući da je više na dobit nego na blaženstvo ljudska slabost naklonjena, zato čvrsto određujemo po statutima, da nijedan ribar ne usudi prodavati ribu bilo gdje i bilo kome osim na određenom mjestu gradske ribarnice."

Prisutne su sve vrste, od sardina do lokarda, od sipa i lignji do hobotnica, od igluna do sabljarke, od dagnji do kamenica...Također u dovoljnim količinama tu je  najbolja bijela riba: zubatac, lovrata, luben, šarag, pic, fratar, kovač, arbun, škarpina, kanj, grb, hama, iverak, kokot, oslić, kavala, okan, pagar, ušata, trlja kao i grdobina, morske mačke, raža...
Od rakova imamo jastoga, hlapa, rakovice te svjetski poznati kvarnerski škamp. Većina ljudi bi se složila s tvrdnjom da je najukusniji škamp na svijetu, onaj iz plavog mulja Kvarnerskog zaljeva. O podrijetlu kvarnerskog škampa najčešće se može čuti da je nastao križanjem domaćega škampa  sa škampima pristiglim u riječku luku iz južnokineskog mora na oplatama britanskih ratnih brodova. No, bilo kako bilo, vjerojatnija je istina da je sadašnji škamp umjetno naseljen u Jadran, odnosno da ja donesen iz Norveške što je ustanovljeno 80-ih godina prošlog stoljeća. Kvarnerski škamp blijedocrvene je boje, ima tanji oklop za razliku od njegova žarkocrvena norveškog rođaka. I u okusu također postoji razlika, naime, kvarnerski škamp ima posebnu strukturu, koja je čvrsta i podatna, on ima jednu asocijativnu slatkoću, jednostavno, nenadmašan je! Škamp raste vrlo sporo, jer presvlači oklop, i da bi dosegnuo 20 dekagrama, treba mu 10 godina! Pripremom kvarnerskog škampa na buzaru, ističe se njegova prirodna aroma, ali i miris. ili, jednostavnije, probajte škampe na žaru!
Sve morske plodove možete sami pripremiti uz krčko maslinovo ulje i vrbničku žlahtinu, ili jednostavnije, posjetiti jednu od brojnih konoba ili restorana!